ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ.




ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ.



Αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω είναι προσωπικές μου απόψεις από εμπειρία και γνώσεις που τα εφαρμόζω εγώ ο ίδιος.

 

 Το πρώτο που πρέπει να ξέρουμε και να θυμόμαστε είναι πως ως σκοπό έχουμε να προετοιμάσουμε τα πουλιά μας να τραγουδήσουν σε μια οποιαδήποτε στιγμή σε οποιοδήποτε χώρο, μπροστά σε οποιονδήποτε για 10-20 λεπτά. Αυτό όμως για να επιτευχθεί θέλει κόπο χρόνο και λίγη τύχη γιατί άλλοτε είτε λίγο είτε πολύ, η τύχη επηρεάζει σημαντικά ένα αποτέλεσμα.





Θα ξεκινήσω με τα νεαρά Τιμπραντο που βρίσκονται στην κλούβα πτήσεως. Εκεί πρέπει να περάσουν την πτεροροια και να αρχίσουν να τραγουδούν. Εφόσον πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις αρχίζουμε να τα μεταφέρουμε τα καναρίνια σε ατομικά κλουβιά εκπαίδευσης και παραμένουν εκεί μέχρι να ολοκληρώσουν όλο το ρεπερτόριο τους. Κρατήστε το αυτό θα σας χρειαστεί στην συνέχεια. Τα παραπάνω γίνονται περίπου ανάμεσα στον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Πολύ προσοχή όμως τα πουλιά πρέπει να έχουν κάνει πλήρη αλλαγή του φτερώματος πριν μπουν στα κλουβάκια εκπαίδευσης αλλιώς ίσως να έχουμε ανεπιθύμητες εκπλήξεις κατά την διαδικασία της προετοιμασίας, στρέφοντάς μας πολύ πίσω στην διαδικασία από τον διαγωνισμό. Έως ότου να διαλέξουμε όλα τα πουλιά που θα προετοιμάσουμε-εκπαιδεύσουμε παρακολουθούμε καθημερινά τα ήδη εγκλωβισμένα και τα ενισχύουμε με πολυβιταμίνες και αυγοτροφη για να τα βοηθήσουμε να δυναμώσουν για τον δύσκολο αγώνα που τα περιμένει όπως και να αποφύγουμε οποιοδήποτε δυσάρεστο γεγονός όπως το stress. Σε αυτήν την φάση δεν αλλάζουμε διατροφή και έχουμε το νου μας να έχουν νερό φρέσκο και σπόρους συνεχώς όπως και καθαρά κλουβιά. Καλό είναι τα κλουβιά να τοποθετηθούν στο ράφι να βλέπονται μεταξύ τους και δεν μειώνουμε το φως. Πάντα έχουμε κοντά ένα μπλοκάκι και μολύβι και σημειώνουμε ότι αλλαγή παρατηρούμε στο τραγούδι αυτό θα μας βοηθήσει έως το τέλος να έχουμε τα καλύτερα συμπεράσματα για την πρόοδο του και να χτίσουμε τις καλύτερες ομάδες. Μην ξεχνάτε οτιδήποτε υποψιάζεστε π.χ. φουσκωμένο πουλί ή κάτι δεν αρέσει στο αυτί μας π.χ. ένα στρίγκλισμα απομακρύνουμε αυτό το πουλί αμέσως από τον χώρο εκπαίδευσης. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε έως την πρώτη φάση προετοιμασίας περνώντας από την πτεροροια και το εφηβικό τραγούδι.



Την στιγμή πλέον που θα έχουμε διαλέξει τα πουλιά από την κλούβα  πτήσεως ξεκινά η αντίστροφη για να μπουν τα πουλιά στην κύρια φάση της εκπαίδευσης. Τα πουλιά πλέον που έχουν ολοκληρώσει το ρεπερτόριο τους και είναι έτοιμα να διαγωνιστούν τα μεταφέρουμε ξανά πίσω στην κλούβα πτήσης για μια-δυο μέρες ώστε να ξεπιαστούν και να κάνουν μπάνια επίσης μπορούμε να τους προσφέρουμε αυγοτροφη και κάποια φρούτα  ή λαχανικά, αυτό συμβαίνει περίπου από την 18 ημέρα από τον πρώτο εγκλωβισμό έως την 25. Προσοχή όμως όχι πάνω από δυο μέρες γιατί μετά βγαίνουμε από την διαδικασία της προετοιμασίας. Εν συνεχεία τα πουλιά μεταφέρονται στα ατομικά κλουβιά διαγωνισμού που επί τη ευκαιρία τα έχουμε ξανά καθαρίσει και μπαίνουν στο ράφι με χώρισμα πλέον ώστε να μην μπορεί να δει το ένα το άλλο, φροντίζουμε η θέση που θα μπουν στο ράφι να είναι ως εξής τα βροντόφωνα κάτω-κάτω, τα χαμηλόφωνα πάνω-πάνω και τα υπόλοιπα μαζί με τους δασκάλους αν έχουμε κάπου στην μέση. Οι θέσεις αυτές πρέπει να εναλλάσσονται κάθε μέρα ώστε το πουλί να μπορεί να επηρεαστεί θετικά από οποιοδήποτε στο τραγούδι του. Δεν έχει να κάνει η αλλαγή θέσης στο ράφι ώστε να τραγουδήσει καλύτερα η χειρότερα αλλά στο να μπορεί να συντονιστεί πιο εύκολα το πουλί με οποιοδήποτε και να μπορεί να βγάλει τον καλύτερο του εαυτό χωρίς να το καλύπτει κάποιο άλλο. Μέχρι αυτή την φάση δεν μειώνουμε το φως για αυτούς που διαθέτουν στο χώρο εκπαίδευσης φυσικό φως. Είναι το καλύτερο για να μπορούν να αντιλαμβάνονται την νύχτα και την ημέρα. Μην ξεχνάτε, το τιμπραντο δεν είναι σαν τα άλλα καναρίνια φωνής που τα κρατάμε σε χαμηλό φως για αρκετό καιρό. Για τους φίλους που δεν έχουν ράφι μπορούν να χρησιμοποιούν ένα τραπέζι ή τις βαλίτσες μεταφοράς των κλουβιών. Η σωστή ακρόαση και η καταγραφή πληροφοριών σε όλη την φάση της εκπαίδευσης είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να μπορούμε να δουλεύουμε καλύτερα. Τα πουλιά μπορούμε είτε να τα ακούμε όλα μαζί είτε ένα ένα είτε σε 4δες είτε σε εξάδες αυτό δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο όσο να τα μπερδεύεις μεταξύ τους και να προσπαθούν να κελαηδήσουν σε οποιαδήποτε φάση και εμείς να κρατάμε σημειώσεις για την πρόοδο τους. Γι' αυτό λοιπόν καλό είναι καθημερινά τα πουλιά να τα τοποθετούμε σε διαφορετικές θέσεις στο ράφι και να μπαίνουν σε διαφορετικές ομάδες. Όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζει η περίοδος του διαγωνισμού μειώνουμε της πολυβιταμίνες και την αυγοτροφη εφόσον το πουλί έχει αναπτύξει πλήρως το κελάηδημα του ώστε να μην επέλθει το πουλί στην φάση της σεξουαλικής ωρίμανσης και μπει στην φάση αναπαραγωγής (πύρωμα). Αυτό έχει ως συνέπεια να μειώνει πολλές φορές το ρεπερτόριο του πουλιού η να το κάνει αδιάφορο για την εκπαίδευση .


Περίπου 2-3 εβδομάδες πριν την διαγωνισμό αρχίζουμε να σκοτεινιάζουμε τον χώρο μας ώστε μιάμιση εβδομάδα πριν να έχουμε πλήρη συσκότιση. Αυτή είναι και η τελική φάση εκπαίδευσης–προετοιμασίας. Πάλι θα μπορούσαμε να βγάλουμε τα πουλιά για λίγες ώρες η για μέρα να ξεκουραστούν σε μια μεγάλη κλούβα πτήσεως να κάνουν μπάνιο και να ξεπιαστούν λίγο πετώντας σε ένα πιο ευρύχωρο χώρο. Η τελική φάση είναι και η πιο κρίσιμη από όλες. Συνηθίζω να λέω πως πρέπει να έχουμε τα αφτιά μας ανοιχτά και τα μάτια κλειστά. Οι τετράδες πρέπει να στήνονται έτσι ώστε και τα 4 πουλιά να είναι ισάξια μεταξύ τους στο τραγούδι. Δηλαδή ένα πουλί που δεν είναι τόσο δυνατό μέσα σε μια αξιόλογη ομάδα καλό είναι να το αλλάξουμε με ένα άλλο για να μην αδικήσουμε την τετράδα η το αντίστροφο για ένα δυνατό πουλί να είναι μέσα σε μια αδύναμη αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στο πρώτο παράδειγμα η τετράδα να αδικηθεί με ένα πουλί αδύναμο η αντίθετα να αδικηθεί ένα καλό πουλί σε μια αδύναμη ομάδα. Πρέπει να καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να ακούμε όσο πιο πολύ μπορούμε τα πουλιά καθημερινά, τουλάχιστον 2-3 φορές την ημέρα για 10-20 λεπτά. Για τους φίλους που έχουν λίγο χρόνο μπορούν να ακούν 2-2 η 3-3 μαζί τις τετράδες πάλι για τον ίδιο χρόνο. Τις ομάδες καλό είναι να τις ακούμε κάθε φορά σε διαφορετικό χώρο και μπορούμε να έχουμε και άλλους μαζί μας φίλους. Για όσους τους το επιτρέπει ο χρόνος τους, καλό είναι να μεταφέρουμε τα πουλιά και σε άλλους χορούς εκτός σπιτιού η εκτροφείου. Την τελευταία εβδομάδα ακούμε τα πούλια κάθε φορά σαν να είναι η τελευταία και γινόμαστε πολύ αυστηροί. Κάνουμε τις τελευταίες αλλαγές στις ομάδες και τα πουλιά που δεν κελαηδάνε τα πρώτα 10 λεπτά μπαίνουν κατευθείαν πίσω στο σκοτάδι. Στην πλήρη συσκότιση πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πρέπει να ορίσουμε κάποιες ώρες ώστε να ανοίγουμε τα φώτα και να να σιτιζοντε τα καναρίνια. Τα αφήνουμε 25 λεπτά 3 φορες τουλάχιστον την ημέρα.



Ο Τρόπος που στήνεται μια ομάδα είναι ο εξής:

Το πιο δυνατοφωνο μπαίνει κάτω κάτω στην θέση D,

το πιο χαμηλόφωνο στην θέση A πάνω-πάνω,

το καλύτερο μας πουλί μπαίνει στην θέση B δεύτερο από πάνω

και το άλλο στην θέση C τρίτο από πάνω.



Μην ξεχνάτε πως όλα είναι θέμα διαλογής, φροντίδας και παρακολούθησης της προόδου. Ένα πουλί μπορεί να ξεκινήσει από πολύ χαμηλά και να φτάσει ψιλά η αντίστροφα. Επίσης σε όλες της φάσης της εκπαίδευσης-προετοιμασίας, θέλει μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα στην φάση της συσκότισης εάν διακρίνουμε κάποιο σημάδι νωχελικότητας στο πουλί. Το απομακρύνουμε αμέσως. Επίσης προσπαθούμε οι πάτοι των κλουβιών να είναι πάντα καθαροί γιατί τα πουλιά έχουν μια τάση να τρώνε από κάτω και ο μικρός χώρος μαζεύει γρήγορα βρομιές. Στα κλουβιά μπορούμε να κολλάμε ένα κομμάτι χαρτοταινίας και να σημειώνουμε τον αριθμό του πουλιού ώστε να το διακρίνουμε από μακριά.

Κύριος σκοπός δεν είναι να νικήσουμε στον διαγωνισμό μόνο αλλά να δούμε και την πρόοδο μας. Ένας φίλος που είχε βαθμολογίες 87-89 μια χρονιά και την επόμενη 91-92 σημαίνει πως απέδωσε καρπούς η δουλειά του και το κοπάδι του αναβαθμίστηκε δηλαδή έκανε ένα τεράστιο άλμα.



Όλα τα παραπάνω είναι ένας οδηγός από δικές μου εμπειρίες και απόψεις από όσα έχω μάθει τόσα χρόνια. Ο καθένας μπορεί να προσθέσει να αφαιρέσει η να αλλάξει κάτι  σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες.




ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

ΚΙΤΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ





Share